زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

المفهوم العلمی للجبال فی القرآن (کتاب)





«المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم» سومین جلد از مجموعه «من آیات الاعجاز العلمی فی القرآن الکریم» نوشته دکتر زغلول النجار و به زبان عربی است.


۱ - معرفی کتاب



در این جلد یکی دیگر از جنبه‌های اعجاز علمی قرآن کریم که همانا موضوع «کوه‌ها» است به روشی علمی مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. قرآن کریم در ۳۹ آیه بطور صریح و در ۹ آیه بطور اشاره با تعبیر « رواسی » از کوه‌ها یاد می‌کند. در برخی از این آیات از کوه‌ها به عنوان میخ‌های زمین یاد می‌شود که از این جهت شاهد اعجازی علمی در قرآن هستیم، چرا که بیشترین مقدار حجم میخ در زمین فرومی رود و قسمت بسیار کمی از آن روی سطح زمین یا هرشیئی که میخ در آن فرورفته قرار می‌گیرد و همین امر باعث تثبیت و نگهداری شیئی از فروپاشیده شدن می‌شود. تحقیقات علمی جدید نیز نشان می‌دهد که کوه‌ها در ارتباط با زمین از چنین ویژگی‌ای برخوردارند. در این کتاب چگونگی تثبیت زمین توسط کوه‌ها که باعث چرخش زمین حول محور خویش و نیز آماده ساختن کره خاکی برای حیات و زندگانی موجودات زنده می‌شود، شرح داده شده است نویسنده ابتدا مفهوم لغوی و علمی واژه «جبال» را مورد بررسی قرار داده و سپس آیاتی را که بطور صریح یا ضمنی به این مفهوم پرداخته‌اند یادآور می‌شود. سپس از این میان آیاتی را که به مفاهیم علمی اساسی «جبال» اشاره دارد، جداگانه ذکر می‌کند. در ادامه به کشفیات دانشمندان درباره امتداد کوه‌ها در داخل زمین که گاه به بیش از ۱۰ تا ۱۵ برابر ارتفاع کوه‌ها در سطح زمین می‌رسد اشاره می‌شود. «کوه‌ها» از دیدگاه علم جدید، انواع کوه‌ها، کیفیت پیدایش آنها و چگونگی تثبیت و نگهداری زمین از فروپاشیده شدن، توسط کوه‌ها از دیگر موضوعاتی است که در این کتاب بدانها پرداخته شده است. وجود چنین حقیقت علمی‌ای در قرآن کریم که ۱۴۰۰ سال پیش بر پیامبر اسلام « صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم » نازل شده است و حال آنکه ایشان در میان جماعتی امی و بی سواد به سر می‌بردند، نشانگر آن است که قرآن کلام خداوند است و نیز سند نبوت و رسالت پیامبر خاتم -صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم -، چرا که نه در دوران وحی و نه در سالیان متمادی پس از نزول وحی هیچ کس نسبت به این حقیقت علمی آگاهی نداشت و تنها در قرون اخیر در سایه کشفیات علمی جدید پرده از اعجاز علمی قرآن کریم برداشته شد.

۲ - ساختار کتاب



کتاب دارای مقدمه‌ای در معرفی برخی نمونه‌های اعجاز علمی قرآن کریم و هشت فصل می‌باشد. در مقدمه «اعجاز قرآنی»، «فرق بین تفسیر علمی و اعجاز علمی قرآن کریم» مورد بحث واقع شده است. عناوین فصول عبارتند از:
الفصل الاول: المفهوم اللغوی للجبال.
[۱] المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۲۵.

الفصل الثانی: الاشارات القرآنیة للجبال.
[۲] المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۳۱.

الفصل الثالث: الآیات القرآنیة التی تشیر الی المفاهیم العلمیة الاساسیة للجبال.
[۳] المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۳۸.

الفصل الرابع: اکتشاف جذور الجبال.
[۴] المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۴۲.

الفصل الخامس: الشواهد الدالة علی ان سطح الارض فی حالة توازن تضاعظی.
[۵] المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۴۸.

الفصل السادس: الجبال فی اطار علوم الارض الحدیثة.
[۶] المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۵۲.

الفصل السابع: کیفیة تکون الجبال.
[۷] المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۶۵.

الفصل الثامن: کیف تثبت الارض بالجبال. در ادامه هم خلاصه و چکیده‌ای از مطالب کتاب در اختیار خواننده قرار داده شده است. در پایان هم منابع مورد استفاده نویسنده و تصاویری رنگی مرتبط با موضوع کتاب و نیز فهرست مطالب کتاب آمده است.

۳ - نسخه شناسی



کتاب به قلم دکتر زغلول راغب محمد النجار و به زبان عربی است.
این کتاب در قطع وزیری و با جلد شومیز در ۱۳۵ صفحه اولین بار در سال ۱۴۲۳ هجری قمری توسط «مکتبة الشروق الدولیة» بیروت منتشر شده است.

۴ - پانویس


 
۱. المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۲۵.
۲. المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۳۱.
۳. المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۳۸.
۴. المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۴۲.
۵. المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۴۸.
۶. المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۵۲.
۷. المفهوم العلمی للجبال فی القرآن الکریم، زغلول النجار ، ص۶۵.


۵ - منبع


نرم افزار مشکاة الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.